Calf rennet lysozyme

Détails

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Etat: Public
Version: de l'auteur
ID Serval
serval:BIB_477DAE170CF0
Type
Actes de conférence (partie): contribution originale à la littérature scientifique, publiée à l'occasion de conférences scientifiques, dans un ouvrage de compte-rendu (proceedings), ou dans l'édition spéciale d'un journal reconnu (conference proceedings).
Sous-type
Abstract (résumé de présentation): article court qui reprend les éléments essentiels présentés à l'occasion d'une conférence scientifique dans un poster ou lors d'une intervention orale.
Collection
Publications
Titre
Calf rennet lysozyme
Titre de la conférence
12th annual meeting of the Union of Swiss societies of experimental biology
Auteur(s)
Pahud J.J., Schwarz K., Meyer I., Widmer F.
Adresse
Basel, Switzerland, March 13-14, 1980
ISBN
0014-4754
Statut éditorial
Publié
Date de publication
1980
Peer-reviewed
Oui
Volume
36
Série
Experientia
Pages
729
Langue
anglais
Résumé
A strong lytic activity against Micrococcus lysodeikticus cell walls was detected in calf rennet. Purification was carried out using ion exchange, electrofocusing and gel-filtration. Hydrolysis of the bacterial peptidoglycan by the isolated enzyme released only reducing groups, thus indicating true glycolytic activity. Comparative tests with hen egg white lysozyme suggested a similar mode of action. - Multiple enzyme forms were revealed, with mol.wts of ca. 15,000, pH optima of ca. 5.0, and pl's ranging from 6.5 to 7.8. The enzyme exhibited remarkable stability against heat and pH conditions ranging from 2 to 9. Significant chitinase activity was observed at pH 5.0. - Specifie antisera revealed sharp precipitation arcs in the ß- to y-electrophoretic region, when diffused against the most acidic or basic molecular forms, respectively. - The rennet enzyme differs markedly from the bovine milk lysozyme described only by Chaudan et al. (BBA 110, 389, 1965).
Web of science
Création de la notice
13/08/2015 7:53
Dernière modification de la notice
20/08/2019 13:53
Données d'usage