Nutrition préopératoire en chirurgie viscérale: recommandations et réalité [Preoperative nutrition in abdominal surgery: recommendations and reality].

Détails

ID Serval
serval:BIB_CE67F8C4745B
Type
Article: article d'un périodique ou d'un magazine.
Sous-type
Synthèse (review): revue aussi complète que possible des connaissances sur un sujet, rédigée à partir de l'analyse exhaustive des travaux publiés.
Collection
Publications
Institution
Titre
Nutrition préopératoire en chirurgie viscérale: recommandations et réalité [Preoperative nutrition in abdominal surgery: recommendations and reality].
Périodique
Revue Médicale Suisse
Auteur(s)
Cristaudi A., Cerantola Y., Grass F., Demartines N., Hubner M., Schaefer M.
ISSN
1660-9379 (Print)
ISSN-L
1660-9379
Statut éditorial
Publié
Date de publication
2011
Peer-reviewed
Oui
Volume
7
Numéro
300
Pages
1358-1361
Langue
français
Notes
Publication types: English Abstract ; Journal ArticlePublication Status: ppublish
Résumé
Malnutrition concerns up to 50% at in-hospital admission. Its diagnosis and treatment are fundamental parts of the surgical approach because nutritional status directly influences the clinical outcome. The Nutritional Risk Score (NRS-2002) represents the recommended screening tool by the European Society of Parenteral and Enteral Nutrition (ESPEN). Patients with a score > or = 3 and aged > 70 years old, should receive a nutritional support during 7-14 day before surgery. Depending on patient's clinical conditions, the enteral route of administration should be preferred. Despite strong evidence in favor of nutritional supplementation, much effort must be done to implement these supportive strategies in the everyday clinical practice.
Mots-clé
Abdominal Cavity/surgery, Algorithms, Digestive System Surgical Procedures, Enteral Nutrition/methods, Humans, Malnutrition/therapy, Nutrition Assessment, Nutritional Status, Nutritional Support, Parenteral Nutrition/methods, Patient Selection, Preoperative Care, Risk Assessment, Treatment Outcome
Pubmed
Création de la notice
16/03/2012 12:07
Dernière modification de la notice
20/08/2019 16:48
Données d'usage