Effects of fructose on Human Metabolism

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Serval ID
serval:BIB_87EC6A13CCDC
Type
PhD thesis: a PhD thesis.
Collection
Publications
Institution
Title
Effects of fructose on Human Metabolism
Author(s)
CAMPOS V. C.
Director(s)
Tappy L.
Institution details
Université de Lausanne, Faculté de biologie et médecine
Address
Faculté de biologie et de médecineUniversité de LausanneCH-1015 LausanneSUISSE
Publication state
Accepted
Issued date
2016
Language
english
Abstract
The health effects of sugar sweetened beverages (S SB) have received considérable attention from scientific and public communities. The consumption of SSB is likely to contribute to a high energy intake and excess body weight and high sucrose or fructose consumption can increase fasting and post-prandial plasma lipids and impair glucose tolerance. For these reasons, several scientific associations and governmental délégations propose to reduce the daily allowance for SSB and to introduce spécial taxes for SSB to decrease their consumption. There is an ongoing current debate around whether there is sufficient scientific evidence that decreasing the SSB reduces obesity and markers of metabolic diseases. We therefore performed a randomized controlled clinical trial in healthy overweight and obese high SSB consumers to assess whether a sole intervention substituting artificially sweetened, non-caloric beverages (ASB) for SSBs would reduce their intrahepatic fat content and cardiometabolic risk factors. After 12-weeks of intervention in which the volunteers replaced SSBs with ASBs, the fat liver content was reduced to 74% of the initial values with ASB and the réduction was more apparent in subjects with intrahepatocellular lipids (IHCL) >60mmol/L than in subjects with low IHCL. In contrast, body weight, body composition, fasting blood parameters, and indexes of insulin résistance were not significantly altered by intervention. A secondary outcome of the study was to evaluate how replacing SSB with ASB would affect postprandial metabolic profiles. Postprandial NEFA concentrations were increased, and fasting cholesterol concentrations and postprandial lactate concentrations were decreased with ASB compared to pre-intervention values, while no effects were observed in the control group. Basai energy expenditure and fasting net carbohydrate and fat oxidation were not significantly altered after intervention. This study documents that replacing SSB with ASB in overweight and obese subjects decreases IHCL within a 12-week period. This effect was of more importance in subjects with high IHCL. Biomarkers for cardiometabolic risk factors were higher in the subgroup of participants with hepatic steatosis, but the effects of replacing SSBs with ASBs was similar in participants with or without hepatic steatosis. This suggests that substituting ASBs for SSBs may have bénéficiai effects on liver metabolic health in overweight and obese subjects.
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L'effet des boissons sucrées (BS) sur la santé est l'objet d'une attention particulière de la part des communautés scientifiques et publiques. La consommation de BS est susceptible de contribuer à une haute consommation d'énergie et à un excès pondéral, et une forte consommation de sucrose ou de fructose peut augmenter les lipides plasmatiques à jeun et postprandiaux, et diminuer la tolérance du glucose. Pour ces raisons, plusieurs associations scientifiques et délégations gouvernementales proposent de réduire la quantité journalière de BS et d'introduire une taxe spécifique sur les BS pour réduire leur consommation. Actuellement il existe toujours le débat s'il y a suffisamment de preuves scientifiques indiquant que réduire la consommation de BS réduirait l'obésité and les marqueurs de maladies métaboliques. Nous avons donc réalisé une étude clinique randomisée contrôlée avec des grands consommateurs de BS sains en surpoids ou obèses pour attester si une unique intervention substituant des boissons édulcorés et non-caloriques (BE) aux BS pourrait réduire leur taux de graisse intra-hépatique et les facteurs de risques cardiométaboliques. Après 12 semaines d'intervention durant laquelle les volontaires ont remplacé les BS avec les BE, le taux de graisse intra-hépatique a été réduit à 74 % des valeurs initiales avec les BE et la réduction a été plus importante chez les sujets avec des lipides intra hépatocellulaires (LIHC) > 60 mmol/L que chez les sujets avec peu de LIHC. En comparaison, le poids, la composition corporelle, les paramètres plasmatiques à jeun et les indices de résistance à l'insuline n'ont pas été significativement altérés par l'intervention. Le deuxième but l'étude était d'évaluer si remplacer BS avec BE aurait une incidence sur les profils métaboliques postprandiale. La concentration postprandiale d'acides gras non estérifiés ont été augmentés, et la concentration de cholestérol é jeun et la concentration postprandiale de lactate ont diminué avec BE comparée à des valeurs d'avant l'intervention, alors qu'aucun effet n'a été observé dans le groupe de contrôle. Dépense énergétique basai, l'oxydation net de glucides et lipides à jeun ne sont pas significativement modifiés après l'intervention.
Cette étude atteste que remplacer les BS avec des BE chez les sujets en surpoids ou obèses réduit les LIHC sur une période de 12 semaines. Cet effet a été plus important chez les sujets avec beaucoup de LIHC. Les marqueurs biologiques pour les risques cardiométaboliques étaient plus grands chez la sous-catégorie de participants avec une stéatose hépatique, mais les effets de remplacer les BS avec des BE a été similaire chez les participants avec ou sans stéatose hépatique. Cela suggère que substituer les BE aux BS pourrait avoir des effets sur la santé métabolique du foie chez les sujets en surpoids ou obèses.
Create date
12/07/2016 11:32
Last modification date
20/08/2019 15:47
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