Prise en charge de la dyslipidémie liée à l’obésité : une approche centrée sur l’alimentation [Management of obesity-associated dyslipidemia : an approach based on food choices]

Détails

ID Serval
serval:BIB_40DC2FEC74D1
Type
Article: article d'un périodique ou d'un magazine.
Sous-type
Synthèse (review): revue aussi complète que possible des connaissances sur un sujet, rédigée à partir de l'analyse exhaustive des travaux publiés.
Collection
Publications
Titre
Prise en charge de la dyslipidémie liée à l’obésité : une approche centrée sur l’alimentation [Management of obesity-associated dyslipidemia : an approach based on food choices]
Périodique
Revue medicale suisse
Auteur(s)
Mbundu Ilunga R., Helbling C., Favre L., Collet T.H.
ISSN
1660-9379 (Print)
ISSN-L
1660-9379
Statut éditorial
Publié
Date de publication
21/03/2018
Peer-reviewed
Oui
Volume
14
Numéro
599
Pages
627-632
Langue
français
Notes
Publication types: Journal Article
Publication Status: ppublish
Résumé
Obesity is associated with elevated levels of triglycerides, sometimes LDL-cholesterol, and lower levels of HDL-cholesterol. Management should first focus on dietary advices and increased physical activity, while lipid-lowering drugs are indicated only in patients at intermediate or high cardiovascular risk. We summarize nutritional recommendations from scientific societies: although they do not always overlap, they agree on lowering consumption of dietary fat (20-35 % of total energy intake) and favoring non-saturated fatty acids. Physicians must review the intake of carbohydrates as well, by limiting added sugars and increasing dietary fibers (vegetables, wholegrain cereals, legumes and nuts). Multidisciplinary management shared between physicians and trained dieticians improves long-term healthy lifestyle.
Mots-clé
Dietary Fats, Dyslipidemias/complications, Dyslipidemias/diet therapy, Energy Intake, Food Preferences, Humans, Obesity/complications
Pubmed
Création de la notice
22/03/2018 17:27
Dernière modification de la notice
29/10/2019 10:51
Données d'usage