Place des apports oraux en acides gras oméga-3 dans la mucoviscidose [Relevance of omega-3 fatty acid oral supplementation in cystic fibrosis]

Détails

ID Serval
serval:BIB_C0CB2D7F7B43
Type
Article: article d'un périodique ou d'un magazine.
Sous-type
Synthèse (review): revue aussi complète que possible des connaissances sur un sujet, rédigée à partir de l'analyse exhaustive des travaux publiés.
Collection
Publications
Institution
Titre
Place des apports oraux en acides gras oméga-3 dans la mucoviscidose [Relevance of omega-3 fatty acid oral supplementation in cystic fibrosis]
Périodique
Nutrition Clinique et Métabolisme
Auteur⸱e⸱s
Panchaud A., Kernen Y., Roulet M.
ISSN
0985-0562
Statut éditorial
Publié
Date de publication
2006
Peer-reviewed
Oui
Volume
20
Numéro
1
Pages
41-47
Langue
français
Résumé
Chronic inflammation and fatty acid deficiency, in particular in docosahexaenoic acid (DHA, C22:6-n3), occurring in cystic fibrosis patients, are two convincing arguments urging the use of polyunsaturated fatty acids (PUFA) omega-3 in this population. PUFA omega-3 oral dietary intake position in the cystic fibrosis treatment is however not clear despite many years of clinical research. This review article sets out the reasons that conduct nutritionists to try this approach and reviews the results published until nowadays.
Mots-clé
Cystic fibrosis, Inflammation, Eicosapentaenoic acid, Docosabexaenoic acid
Création de la notice
21/06/2010 14:32
Dernière modification de la notice
20/08/2019 16:35
Données d'usage