Alimentation végétalienne de l’enfant : quels déficits surveiller ? Revue pratique pour le médecin [Vegan diet in children : what potential deficits to monitor ?]

Détails

Ressource 1Télécharger: RMS_638_373.pdf (92.61 [Ko])
Etat: Public
Version: Final published version
Licence: CC BY-NC-ND 4.0
ID Serval
serval:BIB_90665E61B26E
Type
Article: article d'un périodique ou d'un magazine.
Sous-type
Synthèse (review): revue aussi complète que possible des connaissances sur un sujet, rédigée à partir de l'analyse exhaustive des travaux publiés.
Collection
Publications
Institution
Titre
Alimentation végétalienne de l’enfant : quels déficits surveiller ? Revue pratique pour le médecin [Vegan diet in children : what potential deficits to monitor ?]
Périodique
Revue medicale suisse
Auteur⸱e⸱s
Petit L.M., Nydegger A., Müller P.
ISSN
1660-9379 (Print)
ISSN-L
1660-9379
Statut éditorial
Publié
Date de publication
13/02/2019
Peer-reviewed
Oui
Volume
15
Numéro
638
Pages
373-375
Langue
français
Notes
Publication types: Journal Article
Publication Status: ppublish
Résumé
The vegan diet, although beneficial for adults in the prevention of metabolic diseases, raises questions about its benefits for a growing child : adequate caloric and protein intake, quality of essential amino acids, presence of essential fatty acids, inhibition of absorption of trace elements (including iodine, iron and zinc) and supply of various vitamins. Whereas vegan food is vitamin B12 deprived, the biggest challenge remains the vitamin B12 substitution in pregnant women, breastfeeding mothers and children at any age. Specific management by pediatricians using dietetic support and blood analyzes are required for children under vegan diet with respect of moral and ethical values related to this lifestyle choice.
Mots-clé
Adult, Child, Diet, Diet, Vegan, Diet, Vegetarian, Female, Humans, Pregnancy
Pubmed
Création de la notice
31/03/2019 14:37
Dernière modification de la notice
20/04/2024 6:13
Données d'usage