Conseils diététiques minutes du medecin en pratique ambulatoire: quelles sont les bonnes pistes a explorer? [How can we give quick yet relevant nutritional advice in our daily medical practice?]

Détails

ID Serval
serval:BIB_570095FD76E9
Type
Article: article d'un périodique ou d'un magazine.
Sous-type
Synthèse (review): revue aussi complète que possible des connaissances sur un sujet, rédigée à partir de l'analyse exhaustive des travaux publiés.
Collection
Publications
Titre
Conseils diététiques minutes du medecin en pratique ambulatoire: quelles sont les bonnes pistes a explorer? [How can we give quick yet relevant nutritional advice in our daily medical practice?]
Périodique
Revue Médicale Suisse
Auteur⸱e⸱s
Girardin  S., Andrey  M., Ruiz  J.
ISSN
1660-9379 (Print)
Statut éditorial
Publié
Date de publication
06/2007
Volume
3
Numéro
114
Pages
1432-4, 1436
Notes
Girardin, S Andrey, M Ruiz, J English Abstract Review Switzerland Revue medicale suisse Rev Med Suisse. 2007 Jun 6;3(114):1432-4, 1436. --- Old month value: Jun 6 --- Old uritopublisher value: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&dopt=Citation&list_uids=17639663
Résumé
Within our diabetology Unit CHUV-PMU, the dietetic consultation is an integral part of the patients' management, for the majority of diabetic patients. The general practitioner offers very different perspectives. What are the possible modalities of ambulatory dietetic counselling? Are the numerous existing standardized documents really relevant? We bring a critical analysis on such documents, the use of which often engenders a feeling of failure for the patients and the health professionals. We suggest an intervention guide so that the nutritional education work undertaken in an ambulatory consultation may then lead to dietetic management.
Mots-clé
Ambulatory Care Counseling Diabetes Mellitus/*diet therapy *Diabetic Diet Humans *Patient Education as Topic
Pubmed
Création de la notice
03/03/2008 16:16
Dernière modification de la notice
20/08/2019 15:11
Données d'usage