New Carcliovascular risk factors and kidney: a population-based approach
Details
Serval ID
serval:BIB_CA736E7FC0B0
Type
PhD thesis: a PhD thesis.
Collection
Publications
Institution
Title
New Carcliovascular risk factors and kidney: a population-based approach
Director(s)
Bochud Murielle
Institution details
Université de Lausanne, Faculté de biologie et médecine
Publication state
Accepted
Issued date
2020
Language
english
Abstract
Patients with chrome kidney disease (CK.D) are prone to suffcr from cardiovascular (CV) diseases and die from CV causes at early stages, before even reaching end-stage renal disease. Age, sex, smoking, hypertension, diabètes, dyslipidemia, positive family history are considered as classical CV risk factors. However, in CKD patients other factors seem to influence CV risk. Therefore the aim, of tins PhD thesis was to analyze the rôle of “novel biomarkers” on cardiovascular risk or protection, including a spécifie focus on selected nutritional factors (salt, vitamin K and caffeine), and their link to renal and vascular function in two Swiss population-based studies.
In the First Chapter, I présent how Uromodulin, a protein produced by the kidney. is related to kidney mass. 1 show the link between this protein and blood pressure as well as CV risk through its effect of sodium absorption and increase in salt-sensitivity.
In the second Chapter, the effect of salt intake on the kidneys is investigated. I establish that high sodium intake, corresponding to high urinary excrétion, seem to accelerate the ageing décliné of rénal function. Part of this effect, could be mediated by an effect of sait on kidney microvasculature. as we observe that higher sodium excrétion is associated with rénal résistive index (RRI) increase but not central puise wave velocity (PWV), which is a marker of aortic arterial stiffness (AS).
AS is an important CV and prognostic marker. Therefore, in the third and last part of this work, 1 focus on how other nutritional factors could influence this parameter. The Matrix Gla protein (MGP), which needs vitamin K to be activated, protects against vascular calcification in its active form only. In this work, I demonstrate how its inactive form is not only associated to an increase in AS as measured by PWV, but also in RRL coirelating with alteration in rénal hemodynamic. On the contrary, caffeine intake could be protective, as it is associated with decreased PWV, and therefore AS. This could be a mechanistic explanation on the capacity of caffeine métabolites to lower blood pressure.
In conclusion, within this thesis I am willing to show how kidney function, central and renal hemodynamic are interconnected and how some non-traditional and nutritional factors can explain some of the increased CV risk in certain populations such as CKD patients.
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Les patients atteints de maladies rénales chroniques décèdent fréquemment de maladies cardiovasculaires (’CV). Age. sexe, tabac, hypertension, diabète, dyslipidémie et anamnèse familiale positive sont considérés comme des facteurs de risque CV classiques. Toutefois, d’autres facteurs semblent influencer lerisque CV des patients atteints de maladies rénales. Certains facteurs nutritionnels notamment semblent jouer un rôle à la ibis sur la fonction des reins et sur l'atteinte vasculaire et pourraient être intéressants afin de limiter la progression de ces maladies.
Une protéine synthétisée par le rein, l’uromodulin, semble être un marqueur de la masse rénale. Nous montrons ici en plus son lien avec la pression artérielle et le risque CV. à travers la modulation de l’absorption du sodium. Cette protéine pourrait être un marqueur de la sensibilité au sel.
Nous nous sommes ensuite intéressés à l’effet du sel sur la fonction rénale. Nous démontrons dans ce travail, qu'une excrétion augmentée de sodium urinaire, correspondant à une prise plus importante de sel, accélère la perte de fonction liée à l’âge. L’hypothèse d'un effet direct du sodium sur les micro-vaisseaux est soutenue par la démonstration d’une augmentation de marqueurs de l’hémodynamique rénale avec la prise sodée, sans effet sur la rigidité artérielle systémique.
Dans la dernière partie, nous regardons différents éléments nutritionnels qui pourraient avoir un impact sur la rigidité artérielle, qui est un marqueur important du risque et pronostic CV. La protéine Matrix Gla protein (MGP), sous sa forme active empêche les calcifications vasculaires. Hors son activation dépend de la vitamine K. Nous observons que la forme inactive est associée à une augmentation de la rigidité artérielle systémique et à l’hémodynamique rénale. Le café a été associé en prise chronique à la baisse de la pression artérielle, dont le mécanisme pourrait être un effet direct sur les vaisseaux. Pour soutenir cette hypothèse, nous établissons que certains métabolites de la cafféine sont associés à une diminution de la rigidité artérielle.
En conclusion, dans cette thèse, je démontre comment la fonction rénale, l’atteinte vasculaire et l’hémodynamique rénale sont connectés et comment certains facteurs nutritionnels peuvent expliquer l’augmentation du risque cardio-vasculaire en relation avec l’atteinte rénale.
In the First Chapter, I présent how Uromodulin, a protein produced by the kidney. is related to kidney mass. 1 show the link between this protein and blood pressure as well as CV risk through its effect of sodium absorption and increase in salt-sensitivity.
In the second Chapter, the effect of salt intake on the kidneys is investigated. I establish that high sodium intake, corresponding to high urinary excrétion, seem to accelerate the ageing décliné of rénal function. Part of this effect, could be mediated by an effect of sait on kidney microvasculature. as we observe that higher sodium excrétion is associated with rénal résistive index (RRI) increase but not central puise wave velocity (PWV), which is a marker of aortic arterial stiffness (AS).
AS is an important CV and prognostic marker. Therefore, in the third and last part of this work, 1 focus on how other nutritional factors could influence this parameter. The Matrix Gla protein (MGP), which needs vitamin K to be activated, protects against vascular calcification in its active form only. In this work, I demonstrate how its inactive form is not only associated to an increase in AS as measured by PWV, but also in RRL coirelating with alteration in rénal hemodynamic. On the contrary, caffeine intake could be protective, as it is associated with decreased PWV, and therefore AS. This could be a mechanistic explanation on the capacity of caffeine métabolites to lower blood pressure.
In conclusion, within this thesis I am willing to show how kidney function, central and renal hemodynamic are interconnected and how some non-traditional and nutritional factors can explain some of the increased CV risk in certain populations such as CKD patients.
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Les patients atteints de maladies rénales chroniques décèdent fréquemment de maladies cardiovasculaires (’CV). Age. sexe, tabac, hypertension, diabète, dyslipidémie et anamnèse familiale positive sont considérés comme des facteurs de risque CV classiques. Toutefois, d’autres facteurs semblent influencer lerisque CV des patients atteints de maladies rénales. Certains facteurs nutritionnels notamment semblent jouer un rôle à la ibis sur la fonction des reins et sur l'atteinte vasculaire et pourraient être intéressants afin de limiter la progression de ces maladies.
Une protéine synthétisée par le rein, l’uromodulin, semble être un marqueur de la masse rénale. Nous montrons ici en plus son lien avec la pression artérielle et le risque CV. à travers la modulation de l’absorption du sodium. Cette protéine pourrait être un marqueur de la sensibilité au sel.
Nous nous sommes ensuite intéressés à l’effet du sel sur la fonction rénale. Nous démontrons dans ce travail, qu'une excrétion augmentée de sodium urinaire, correspondant à une prise plus importante de sel, accélère la perte de fonction liée à l’âge. L’hypothèse d'un effet direct du sodium sur les micro-vaisseaux est soutenue par la démonstration d’une augmentation de marqueurs de l’hémodynamique rénale avec la prise sodée, sans effet sur la rigidité artérielle systémique.
Dans la dernière partie, nous regardons différents éléments nutritionnels qui pourraient avoir un impact sur la rigidité artérielle, qui est un marqueur important du risque et pronostic CV. La protéine Matrix Gla protein (MGP), sous sa forme active empêche les calcifications vasculaires. Hors son activation dépend de la vitamine K. Nous observons que la forme inactive est associée à une augmentation de la rigidité artérielle systémique et à l’hémodynamique rénale. Le café a été associé en prise chronique à la baisse de la pression artérielle, dont le mécanisme pourrait être un effet direct sur les vaisseaux. Pour soutenir cette hypothèse, nous établissons que certains métabolites de la cafféine sont associés à une diminution de la rigidité artérielle.
En conclusion, dans cette thèse, je démontre comment la fonction rénale, l’atteinte vasculaire et l’hémodynamique rénale sont connectés et comment certains facteurs nutritionnels peuvent expliquer l’augmentation du risque cardio-vasculaire en relation avec l’atteinte rénale.
Create date
27/11/2020 11:59
Last modification date
18/02/2021 6:29